Seurauksena vuodatuksen kaatumisesta, oon melkein kuukauden jäljessä näissä blogikirjotuksissani. Sen suurempaa hätää tässä nyt ei oikeastaan ole, kun ei tässä mitään kummallista juurikaan ole edes tapahtunut. Parista reissusta ajattelin kirjottaa ihan omat lukunsa kun niistä on muutama sananen enemmän ehkä sanottavaakin.


Kuten otsikkokin kertoo, kävin Canberrassa. Canberra on Australian pääkaupunki, mutta ei todellakaan suurin. Kaupunki on suunniteltu hallinnolliseks kaupungiks ja se näkyy kaikessa. Kuulemma väestöstäkin 80% on valtion palveluksessa, että kertoo kyllä siitä millainen paikka on kyseessä. Se on myös sisempänä maassa ja 600m korkeammalla merenpinnasta kuin Sydney. Ja sen kyllä huomasi. Kaupungissa oli huomattavasti kylmempi ja jotenkin muutenkin todella erilainen tunnelma kuin täällä miljoonakaupungin sykkeessä. Melkeen joka paikkaan pääsi kävellen, tai vähintäänkin pyöräillen ja ihmisiä oli huomattavasti vähemmän.

1343373556_img-7a2331ea8370b027552b47d31

Ja näin sitä päädyttiin kokonaan toiseen osavaltioon...


Ensimmäisenä iltana sain ensimmäiset ihmetyksen aiheetkin. Lähdettiin pappilan lasten kanssa luistelemaan. Kyllä, Australiassa. Lapset kärtti minuukin kovasti luistelemaan, mutta en lämmenny ajatukselle ollenkaan ja olin ihan tyytyväinen valintaani kun radalle päästiin ja tajusin että tuskin edes olisin osannu niillä luistimilla luistella kun niistä puuttui piikit. Hokkariteriä kaikki...

Niiin, kuinka moni on seissyt luistinradan reunalla pikkupakkasessa? Aika moni. Kuinka moni on seissyt luistinradan reunalla pikkupakkasessa, heinäkuussa? Ei varmaan ihan niin moni.

1343373301_img-5763ad2bbb64fee50f1498431

Joulu keskellä kesää, ainakin Australiassa


Suomalaisia lapsia vähän inhotti, kun Australialaiset ei osanneet luistella ja seisovat vaan tiellä suurimman osan aikaa. Mutta siinä se ero näkyy, toiset on ikäseen asuneet lumen ja pakkasen maassa ja toiset ikuisen kesän maassa niin ei tuo talviurheilu ihan tutuinta ole. Mutta jos Jamaikallakin kelkkaillaan niin miksei Australiassa luisteltais. Ainut joka tunnelmaa vähän pilasi, oli orvokki-istutukset katulamppujen ympärillä.. Ei meillä ihan talvisaikaan semmonen onnistu. :D


Australiassa myös oikeasti vietetään sellaista juhlaa kun "Christmas In July" eli täällä ihan oikeasti on joulu keskellä kesää. Ei miun tiptaptunnelma ollu siis vaan minussa itsessäni, vaan myös paikallisissa. Suomalaisetkin samaa juhlaa viettävät, ja sillon on kinkkua ja rosollia ja laatikoita ja karjalanpaistia ja vaikka mitä muuta tarjolla! Itse en näihin kekkereihin päässyt osallistumaan, mutta tarina kertoo että ruoka oli hyvää ja sitä rittii kun pohjois-Sydneyn ihmiset juhli joulua heinäkuussa.

1343374985_img-5f84bd36e243dbb3144e0ea3c

Kattokaa vaikka tätä pubia, kyllä Christmas in July..

Torstaina olinkin sitten taas jo oikeissa töissä matkapäivän jälkeen kun Canberrassa oli kirkolla päiväpiiri. Päiväpiiri vastaa Sydneyn kiltoja eli pidetään pieni hartaus, juodaan kahvia ja jutustellaan ja pidetään arpajaiset. Hyvä konsepti seurakunnan toiminnalle, kokoaa ihmisiä yhteen eikä ole mitenkään niin hirveen muodollista. Taas pääsin kertoilemaan juttuja itsestäni ja pitämään tuon hartaustuokion, suoden oikeille työntekijöille vähän lomaa.

Iltapäivällä käytiin pyörähtämässä pieni kävelylenkki Mount Ainsliella ja näin ensimmäiset kengurut! Saatoin todeta tyytyväisenä, että niitä on olemassa. Tosin kuvia en ehtinyt ottaa, kun lähtivät loikkimaan samantien toiseen suuntaan. Mutta villejä yksilöitä nähty ja taas oli yks reissun suunnitelluista kohokohdista täytetty. Illalla vielä tehtiin turnee Suurlähetystöjen alueella ja näin missä Suomenkin suurlähettiläs majailee. Samoin näin parlamenttitalon upeassa valaistuksessaan. Hienoja paikkoja ja ensi kertaankin jäi nähtävää kun sisälle ainakin parlamenttitaloon pitää päästä käymään.


Canberrassa seurakunnan toiminta eroaa siinä mielessä Sydneystä, että kun välimatkat on lyhyempiä voidaan kaikki tilaisuudet pitää samassa paikassa. Kirkko on suomalaisen seurakunnan omistuksessa ja pappilan naapurissa. Tosin seurakunnan pappi saa toimia papin lisäksi myös suntiona, vahtimestarina, remonttireiskana, sisustussuunnittelijana ja lisäksi vielä vähän joka paikan höylänä. Työnsarkaa siis riittää, muussakin kun hengellisen paimenen tehtävässä.


Vietin Canberrassa 5 päivää pappilassa ja samalla päädyin myös parin päivän lastenvahtikeikalle. Herrasväellä oli 20-vuotinen hääpäivä seuraavalla viikolla ja pieni loma Sydneyssä oli heille tarjolla kun mie lupasin jäädä lasten kanssa kotiin. Perjantaiaamuna Janne ja Helena  lapset saatettuaan kouluun starttasivat kohti Sydneytä ja yhden yön lomaa.

Mie vietin päivän tallustellen Canberrassa kaupungilla ja tutkailin tätä pääkaupunkia päivänvalossa. Eipä siinä kummoisia, kävelin ja kummastelin ja ihastelin. Iltapäivällä hain tytöt koulusta ja ilta vietettiinkin sitten puuhaillen kaikenmoisia kokeita. Keskimmäisellä oli semmosia kortteja joista saattoi tehdä erilaisia kokeita. No niinpä sitten putsattiin viemärit soodalla ja etikalla, tehtiin paperikukkasia jotka avas terälehtensä vedessä ja rakenneltiin suursyömäreitä ja hyrriä.

Seuraavalle päivälle piti keksiä jotain aktiviteettia ettei koko päivää olla kotona, ja olin luvannut lapsille että mennään elokuviin porukalla. Mentiin kattomaan Ice Age 4, ja täytyy myöntää et taisin kikatella ihan samalla lailla kun nuoremmat seuralaiseni. Tosin ehkä eri jutuille, mutta ei Ice Agesta turhaan sanota, että se on koko perheen elokuva. Hyvä oli ja vielä jälkeenpäinkin kikateltiin erinäisille hahmoille.

Illalla Janne ja Helena otettiin ilolla vastaan ja mie sain jättää lastenvahtihommat taas muille. Vaikka mukavaa tuo olikin.


Sunnuntaina oli taasen Jumalanpalvelus ja tällä kertaa miekin olin toimittamisessa mukana. Työnjako oli lyhyt ja ytimekäs, alkupuolisko oli miun heiniä ja ehtoollisosasta eteenpäin vastasi Janne. Tietenkään kaikilta kommelluksilta ei vältytty, mutta niitähän nyt sattuu joka Jumalanpalveluksessa eikä niistä pidetä lukua. Kirkolta aika kiireellä lähdinkin jo bussiasemalle ja kohti Sydneytä. Bussimatka Sydneystä Canberraan kestää kolmisen tuntia ja on huomattavasti kannattavampi vaihtoehto kun ajaa itse, jos ei niin ajamisesta välitä. Busseja tulee kumpaankin suuntaan tunnin välein, mutta ainakin viikonloppuina ne on myös molempiin suuntiin varattu melkeen täyteen että kannattaa olla ajoissa liikkeellä jos on tietty kellonaika jolloin tahtoo olla takasin perillä jommassa kummassa päässä.